Лед крушки за фарове и тяхната продължителност на живот

Най-голямото предимство на лед крушките за фарове, изтъквано и от производителите на LED технологии, е дългият им експлоатационен живот пред останалите светлинни източници. Това  и по-голямата им яркост, в сравнение с други крушки , оправдава по-скъпата им цена.

Естествено, трайността и качеството на всеки продукт зависи от принципите на проектиране и инженерство, качеството на суровини и процеса  на произвеждане на този продукт. Това са основните причини за разликата в цените на производителите на лед чипове като Cree, Osram, Philips, Lumileds и COB. Например, ако сте закупили комплект лед крушки H7, обърнете внимание на продължителността на живот, изписана на опаковката. Обикновено се въвежда 30000 часа.

Ако сте средностатистически български шофьор и използвате  автомобила си 2-3  часа на ден, крушките ще ви изкарат 30 години, вероятно и вашите деца или внуци ще могат да използват вашите лед крушки.


Живот на системата или трайност на компонента?

Естествено, продължителност на живота от 30 години за лед една крушка за кола е по-скоро шега, отколкото реалност! Но не твърде далеч от реалността!

Преди да се обърнете към истинската издръжливост и дълготрайност на лед крушките, първо трябва да разберете разликата в дефиницията на системата и нейните компоненти.

Система е  когато няколко компонента работят в хармония с една обща цел и всеки компонент влияе върху цялостното функциониране на системата. Например, автомобилът съдържа хиляди части и сложни механизми, които ще управляват превозното средство чрез координирана работа. Еднаква ли е продължителността на живот на всички тези компоненти? Колкото по-голям е броят на частите, толкова по-сложна е системата и разбира се , ще изисква повече грижи.

Лед крушките за коли също имат няколко компонента като система. Корпус, вентилатор, радиатор, проводници, драйвери и LED чипове.

Рекламни трикове или реалност?

Поизводителите на лед  крушки ни ноднасят само част от истината, което може да подведе потребителя.  Компаниите обявяват само продължителността на живот на  светодиодни чипове, а не на целия комплект крушки. Като висококачествен LED чип Cree с продължителност на живот 30000 часа! Ако го извадим от лабораторията и го тестваме в реални условия, ще може ли да издържи до 30000 часа? Сами може да се досетите за отговора , нали?

Има много фактори, които влияят на живота на лед крушките. Например, цялостната надеждност на електрическата система на колата, различните метеорологични условия (студено и горещо, влажност и прах). Може ли драйверът на лед крушката да издържи толкова дълго, а вентилаторът? Дали същият чип, който беше продължил 30000 часа в лабораторията, би бил толкова добър в реални условия?

Така че на тези маркетингови трикове не може да им се вярва, но очевидно използването на качествени материали и техника при проектирането и производството на лед крушки ще има пряко влияние върху продължителността на живота.

При идеални условия на работа може да очакваме лед крушка да работи от 3 до 8 хиляди часа. Моля, обърнете внимание, че не всички лед крушки биха издържали и дори толкова. В последно време имаме много клиенти, които са закупили крушки за 20 лв и след 2 седмици те вече са дефектирали.

Така че, когато избирате и купувате лед крушки, първо обърнете внимание на качеството. Нашите крушки в Ledsvetlini.com ще ви съпътстват от две до четири години.